Monday, December 15, 2014

Antenatal Class by Pantai Hospital


Assalamualaikum..

Last saturday dapat attend antenatal class ni dekat Vivatel Hotel, Cheras. Class adalah free ya. Dapat goodies bag, free food, free consultation, free susu anmum, dan banyak lagi. Overall is awesome.

Topics agenda adalah seperti the important of breastfeeding, umbilical cord, cara normal birth and implications, cara berpantang and last sekali ada dance exercise. Berpeluh ok. Haha..

Awww.. Pictures cannot be uploaded. Frustnya! Sorry semua.. I will try again later ya.



Love,

2nd Pregnancy - 29 Weeks

Assalamualaikum semua..

Dah lama betul tak update blog. Rindu..tapi MALAS. hehe
Nak sangat update blog, tapi tak kesampaian. Hari ni free, jom la saya update sikit pasal 'theplainlady'.

Now saya pregnant lagi buat kedua kalinya. Excited! Rase macam zero knowledge pasal pregnancy. Seriously kena always google what is all about pasal pregnancy,tips, petua and so on. Banyak dah lupa. Biasalah, banyak urat dah putus kan. hihi.. 

Morning Sickness (6 weeks - 13 weeks)

I can't stand with it. Everyday menangis mengenangkan nasib. I cannot eat at all. Only can drink plain water, sirap and makan buah tembikai.Seem like my little baby suka something RED. haha..Bau ape tah lagi. So melepek la daku atas katil 24 hours. Kalau bangun dari katil confirm akan muntah or pening. Berat dari 45kg, turun mendadak ke 36kg. Can you imagine. Memang kurus macam orang sakit. Bayangkan during my morning sickness, it was in ramadhan month till hari raya. Hanya mampu tengok ajer orang makan sedap2. Persiapan raya langsung tak ada. Mujur suami memahami. Sempat juga dia bershopping baju raya Nu'man. Suami hanya pakai baju melayu lama. Daku tiada baju raya ! sobs...

Alhamdulillah, it turn to normal after 14 weeks pregnancy. I can start eating, anything. Most favorite is BANANA. Funny. Sampaikan berat badan saya naik 3kg dalam 1 bulan. Terpaksa la kena dengar nurse bebel sebab berat naik banyak sangat. Average 1kg for 1 month. Fine. Saya kurangkan makan pisang but still nak makan manis2. Masam2 tak nak. Different experience compare masa pregnantkan Nu'man. Saya lebih suka masam-masam. 

2nd trimester

Everything was fine. Selera makan bukan main lagi. Berat pun dah kembali normal. Shape badan still the same. Tak gemuk, dah nampak baby bump yang sangat cute. I love to see my body shape during pregnant. Chubby yet sexy. Glowing some more. LOL

3rd trimester

Baby sihat. Alhamdulillah... 29 weeks and counting. The feeling dah mula lain. Penat, tak larat, risau, macam-macam fikir. Sampaikan i attend antenatal class. Selalunya if you get pregnant for the first baby, mesti nak attend class ni. Sebab zero knowledge kan. Takde experience etc. Tapi saya baru berkesempatan nak attend antenatal class ni, sebab dulu pernah register tapi husband pulak tak free. Cancel. Kali ni pregnant, ape salahnya get more knowledge from doktor pakar, etc. Free pulak tu.Kat hotel lagi. Biasanya buat dekat hospital and will be charge minima RM50/per couple. Yang ni i share kemudian in the next entry ya.
Now dah start sakit pinggang, cram kaki, lenguh betis, cepat rase penat, mengah. Perut dah makin membulat. Cute sangat. hahaha..
Semoga Allah s.w.t permudahkan segala urusanku.Aminn..


Till i blog again.
Love,
Theplainlady
 

Sunday, October 19, 2014

Homemade Mangga Asam Boi

Dah menjadi siulan dan bualan hangat di FB sekarang ni. Mangga asam boi. Dengar nama pun dah boleh buat orang kecur air liur kan. Ape lagi kalau mak buyung macam aku ni kan. Dah la memang hantu mangga. Adoii.. Sedapnya..

Semalam balik kampung suami di seremban. Singgah rumah mak long makan tengahari. Memang wajib tiap kali datang rumah mak long, confirm pokok mangga dia berbuah. Tak pernah tak berbuah. Lebat pulak tu. Besar- besar. Mangga apple. Cukup la 10 biji untuk keluarga kecil ku. Tu pun banyak. Malam tadi dah selamat 2 biji aku makan sorang. Buat colek kicap, cili dan belacan. Perghh..
Bukak FB tengok pulak pasal mangga asam boi ni. Senang je nak buat. Asam boi pun ada dalam peti.
Al kisah suami ku belikan untuk aku kemam loya masa tengah morning sickness dulu. Tak bersentuh asam boi tu sebab time awal pregnancy dulu tak suka makan masam2. Nak yang manis2 aje.

Ok, moh kita buat mangga asam boi ni. Bahan-bahan nya adalah :

Mangga muda
Gula
Cili
Asam boi
Cuka (jika suka)

Gaulkan gula, cili dan asam boi. Last sekali masuk kan mangga yang telah di potong kecil. Siap. Perap sekurang-kurangnya 4 jam sebelum makan. Yummyyy.. Masam2 manis pedas rasa dia. Sedapppp..
Meh la aku belanje gambar hasil dari homemade mangga asam boi ku. Hehe.. Selamat mencuba.



Love,
theplainlady

Saturday, November 2, 2013

Jimat Dengan Set eV Istimewa - eCosway

Salam.

Pakej set eV adalah sangat istemewa & menjimatkan. Terdapat set A, B,C & D yang boleh anda beli mengikut budget anda. Anda harus membeli 1000ev untuk memaksimumkan keuntungan anda. Juga, pastikan anda memilih dan membeli set yang benar-benar mengikut keperluan rumah atau diri anda. Ingat, produk-produk istimewa ini bukanlah untuk modal jualan anda tetapi untuk kegunaan anda sendiri. Ini adalah untuk memberi anda merasai sendiri kehebatan, keberkesanan & kepelbagaian produk Cosway. Barangan / produk Cosway ini adalah pengenalan sebelum anda menghadiri interview bagi melayakkan anda mendapat kedai.


Jika terdapat sebarang pertanyaan, sila hubungi saya Adlina : 016 333 2455

Terima Kasih

Kedai Farmasi Cosway


Memiliki Kedai Cosway Farmasi (Part 2 )


Salam semua.

Terima kasih kerana berminat membina kerjaya dengan perniagaan eCosway / Cosway.

Antara langkah untuk anda memiliki kedai eCosway adalah seperti :

1) Mendaftar menjadi Bisness Owner (BO) eCosway - RM 100

2) Membuat belian product pakej istimewa (eV Set). Jumlah yang di beli bergantung kepada kualifikasi yang mahu anda capai. Biasanya 1000eV (sekitar RM 5000 - RM 7000). Pakej intimewa ini adalah untuk  peringkat keuntungan yang anda mahu terima.

3) Harus membuat persediaan untuk menghadiri satu interview di Ibu Pejabat Cosway Kuala Lumpur yang mana pengatahuan & kebolehan mempromosikan product Cosway dan sistem pemasaran akan di uji dalam bentuk lisan.

4) Membina jaringan (downline ) member dan ia biasanya di ukur berdasarkan jumlah eV yang dijana daripada rangkaian downline selama 3-4 bulan. Dalama erti kata lain, pencapaian haruslah berterusan untuk beberapa bulan (konsisten). Kelayakan minimum adalah total group ev adalah 10 000eV sebagai pra syarat memohon dan biasanya dengan jualan sebanyak 3000-4000ev setiap bulan selama 3-4 bulan berturut-turut akan mendapat kedai (Farmasi, Kedai Organic atau Kedai runcit) Total eV 15000 - 20000eV adalah pencapaian kebanyakan meraka yang mendapat kedai.

5) Sementara anda bersedia menghadiri interview/temuduga dan membina jaringan/ anda juga harus mencari satu Pharmacist / ahli farmasi berlesen untuk bergabung dengan anda kerana kebanyakkan kedai yang baru di buka mulai sekarang adalah Cosway Farmasi.

Nota:

Belian barangan eV adalah kelayakan mendapat keuntungan daripada jaringan yang bakal di bina. Untuk keterangan lanjut, sila hubungi saya ( Adlina : 016 333 2455) . Secara ringkasnya jika anda lakukan pembelian istimewa 1000eV, keuntungan yang anda bakal terima adalah lebih tinggi dari hasil kerja / jualan yang sama berbanding jika anda tidak melalukan pembelian pakej istimewa atau hanya lakukan 500eV . Rujuk imj-imej di bawah untuk penerangan ringkas.


Perhatikan, BO yang lakukan 1000ev meraih keuntungan paling tinggi. Maka sebagai ahli perniagaan kita sudah pasti mahukan keuntungan tertinggi dalam pernigaan. Untulk itu, saya amat galakkan tuan/puan melakukan pembelian minima 500ev, tetapi jika tuan/puan berimpikan dan berjiwa usahawan, pasti tuan/puan mahukan keuntungan paling tinggi dengan melakukan pembelian 1000ev.
Perlu di ingat, product-product pakej istimewa eV ini bukanlah modal untuk tuan/puan menjual tetapi untuk kegunaan sendiri.

Sila hubungi saya Adlina : 016 333 2455 untuk penerangan product istimewa eV dan lain-lain.


** Latihan akan di berikan di Ibu Pejabat Cosway yang akan di adakan setiap bulan. Latihan setiap minggu pada hari Sabtu di Ibu Pejabat kumpulan ESL di Kelana Jaya.

** Seandainya anada mengambil alih kedai biasa yang bukan farmasi, ataupun memohon di kawasan daerah yang memang susah mencari pharmacist , atas pertimbangan pihak atasan Cosway, kedai biasa juga boleh di buka.

Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan, persoalan atau keraguan.
 Adlina : 016 333 2455